Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

03-09-2020

Zona de Baixes Emissions a Barcelona

A partir d'l'1 de gener de 2020 s'activarà la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Això significa que els turismes, motos i ciclomotors als quals no els correspongui distintiu mediambiental de la DGT no podran circular per Barcelona. L'objectiu és reduir la contaminació ambiental i d'aquesta manera preservar la qualitat de l'aire i la salut pública.

Sabem que aquestes accions fomentades per l'Àrea Metropolitana de Barcelona generen molts dubtes. Per això intentarem respondre’t alguns.

Quan i on s'aplica la restricció de circulació?


Els vehicles més contaminants no podran circular per la ZBE Rondes de Barcelona els dies laborables, de dilluns a divendres de 7h a 20h.

L'àrea on s'aplica la restricció és de 95 km2 que engloba gairebé tota la ciutat de Barcelona compresa entre la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral (ambdues excloses de les restriccions) -queden fora de terme municipal de Barcelona la Zona Franca industrial, el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planas-, els municipis de Sant Adrià del Besòs i l'Hospitalet de Llobregat i part dels municipis d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

A quins vehicles afecta?

  • Turismes de gasolina anteriors a Euro 3 (habitualment matriculats abans de 2000).
  • Turismes dièsel anteriors a Euro 4 (habitualment matriculats abans de 2005).
  • Motocicletes i ciclomotors anteriors a Euro 2 (habitualment matriculat abans de 2003).

Els vehicles professionals (furgonetes, caminoes, autocars i autobusos) als quals no els correspongui l'etiqueta mediambiental tenen una moratòria d'un any, fins l'1 de gener de 2021.

Si tens dubtes de si el teu vehicle li toca o no distintiu mediambiental, fes la consulta.

Moratòries especials per a vehicles sense distintiu ambiental 

Vehicles amb moratòria fins l'1 d'abril del 2021:
  • Vehicles de persones amb rendes baixes (dues vegades l'IPREM, uns 15.000 euros bruts anuals) que acreditin que el seu turisme (M1) o moto (L) és indispensable per a la seva activitat professional.
  • Furgonetes comercials classificades com a N1
Vehicles amb moratoria fins l'1 de juliol del 2021:
  • Camions N2 i N3) i autocars petits (M2)
Vehicles amb moratòria fins l'1 de gener del 2022:
  • Autobusos i autocars (M3)

Hi ha excepcions?

Sí, podran circular els vehicles següents de manera permanent, tot i que no els correspon el distintiu mediambiental:

  • Vehicles per a persones amb mobilitat reduïda (VPMR)
  • Els serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies)
  • Els serveis essencials (metge, funerari)

A més, els turismes, motos i ciclomotors de Catalunya i de la resta d'Espanya als quals no els correspongui l'etiqueta i tinguin previst visitar Barcelona i l'àrea metropolitana, podran sol·licitar una autorització especial. Aquestes autoritzacions són diàries i estan limitades a un màxim de 10 dies de circulació a l'any.

Què passa amb els vehicles estrangers?

Tant la sol·licitud de les autoritzacions com les restriccions s'apliquen també als vehicles de matrícula estrangera.

És obligatori portar el distintiu mediambiental?

La col·locació de l'etiqueta no és obligatòria, pel que no poden multar si no la portes, sempre que al teu vehicle li pertoqui el distintiu mediambiental. No obstant això, tenir l'etiqueta identificativa enganxada a el vehicle facilita el control per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona. De manera que, els que decideixin no portar-la, poden ser aturats pels agents per comprovar la documentació i la matrícula de el vehicle, i verificar si està subjecte a les restriccions de trànsit.

Tot i que l'activació de la ZBE serà a partir de l'1 de gener de 2020, no s'aplicaran sancions fins l'15 de setembre de 2020.

Si tens dubtes o vols més informació pots contactar al 930.333.555 (els dies laborables de dilluns a divendres de 7h a 20h) o a l'010. També pots consultar l’apartat de preguntes freqüents del web de l’AMB.

A més de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ​​hi ha altres municipis de Catalunya com Sant Cugat, que se sumen a la campanya de la Zona de Baixes Emissions. En aquest cas, si tens dubtes, et recomanem que contactis amb els ajuntaments pertinents.