Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

07-02-2019

Velocitat segura, què és?

El passat 29 de gener es va estrenar el nou límit de velocitat en totes les carreteres convencionals d'Espanya: s'ha passat dels 100km/  als 90km/h. Aquest canvi ha vingut motivat per nombrosos estudis internacionals que confirmen que rebaixar la velocitat redueix el nombre d'accidents i morts i la gravetat dels ferits.

L'informe elaborat per l'Observatori de la Seguretat Viària de la DGT relata que a les carreteres convencionals es donen el 75% dels accidents amb víctimes i la velocitat inadequada és la causa recurrent en el 20%. Aquest percentatge augmenta al 37% si parlem d'accidents mortals en vies interurbanes.

La velocitat està directament relacionada en la freqüència i severitat dels accidents. Per exemple, davant d’una frenada sobtada podria causar greus lesions, ja que la distància de frenada depèn de la velocitat: a major velocitat, major distància de per aturar-se. La reducció del límit de velocitat, tot just fa augmentar el temps mitjà del viatge entre 15 i 20 minuts. Vist així, sembla que val la pena, no?

No obstant això, la velocitat que marquen els senyals de limitació de les carreteres i que suposa la velocitat legal no té perquè ser la velocitat segura. La velocitat segura és aquella que s'assegura que, en cas d'accident, la probabilitat de lesions no superi un determinat llindar. Però, al cap i a la fi, la velocitat segura és la que apel·la a la responsabilitat de cada conductor.

Tot conductor ha d'adaptar la seva marxa a les condicions de la via, les atmosfèriques, a les seves pròpies limitacions i/o experiència. D'aquesta manera, augmentaran les seves probabilitats per frenar, prendre les corbes, avançar o realitzar la maniobra que sigui amb temps i espai suficient per no patir un accident.