Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

20-10-2016

Per què es produeix l'efecte acordió

Quantes vegades passa que, circulant per la carretera, de sobte ens trobem un embús que al cap d'una estona es normalitza, sense que arribem a saber per què s'havia produït? Quan es congestiona el trànsit sense que hi hagi un excés de vehicles a la carretera, és quan es pot produir l'anomenat efecte acordió, que es defineix com la relació entre un vehicle que redueix la seva velocitat i els que el segueixen.

¿A què es deu l'efecte acordió? Les causes poden ser diverses, com l'existència d'un peatge, una incorporació a deshora, a l'efecte tafaner (mirar cap a un costat de la carretera per la presència de vehicles accidentats), un canvi de carril mal realitzat, una frenada per la presència de un radar... és a dir, l'efecte acordió es deu a la reacció tardana del conductor, la qual porta a la reacció exagerada sobre els comandaments, o el que és el mateix: la frenada.L'efecte acordió és perillós perquè planteja un problema de base: que el conductor no disposa de massa elements que li permetin analitzar i detectar que més endavant s'està produint una retenció fantasma. Per això és inevitable frenar de cop a trobar-se amb ella.

Com evitar l'efecte acordió?

  • Posar tota la teva atenció a la carretera, per així poder observar la situació des de la màxima distància i així poder reaccionar també amb la major antelació.
  • Per aconseguir aquesta antelació i per a la fluïdesa del trànsit, cal respectar la distància de seguretat amb la resta de vehicles. D'aquesta manera, podries disminuir la velocitat sense frenades.
  • L'homogeneïtat de la velocitat. Tot i tu sol pots controlar la teva, l'ideal és que la velocitat sigui homogènia entre tots els vehicles, perquè la circulació sigui el més fluida possible.
  • És útil recordar que hi ha vehicles lents i voluminosos que, per poder avançar-los, t'aconsellem que estudiïs amb antelació la maniobra perquè transcorri amb la màxima seguretat i fluïdesa. I, si no has d’avançar, recorda mantenir la distància de seguretat.
Finalment, cal ser conscient del teu conducció, és a dir, com perceben els altres conductors la perceben. Per exemple, si vas donant-li tocs al pedal de fre a cada moment, estàs donant senyals d'alarma als conductors que et segueixen. O, si des de lluny identifiques un problema i deixes d'accelerar perquè el vehicle vagi perdent velocitat suaument, és recomanable que també toquis el fre per enviar el missatge d'alerta i així qui et segueixi pugui adaptar la velocitat sense brusquedats.

Si entre tots tenim presents aquestes recomanacions, potser ens podrem estalviar més d'una retenció, especialment d'aquestes que surten del no-res.