Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

27-12-2017

Els testimonis del quadre de comandament

La principal responsabilitat de la nostra seguretat en conduir depèn de nosaltres mateixos i de la manera en com fem front a determinades situacions. Tot i això, la tecnologia ha tingut i té un paper molt important pel que fa a l'augment de la seguretat mentre conduïm, els cinturons de seguretat, el coixí de seguretat, la frenada d'emergència, el detector de canvi de carril o de l'angle mort, etc.

En aquest sentit, els testimonis que es troben al tauler de control del cotxe són de molta ajuda, ja que són els que delaten els possibles errors mecànics del vehicle. Per això és important conèixer què signifiquen els colors de les llums, per saber la gravetat del problema. Quan el color de la llum és vermell, vol dir que el vehicle té un problema greu i cal aturar-se com més aviat millor; quan el color és ambre o ataronjat, el problema és menor i, per tant, no cal aturar el vehicle de manera immediata, encara que has de revisar-lo el més aviat possible. Els llums de color blau, verd o blanc es consideren de caràcter informatiu, per tant, no indiquen cap problema del vehicle.

La majoria dels testimonis s'encenen quan engeguem el cotxe, però t'has de preocupar en cas que una de les llums vermelles o grogues es queden fixes, quan les altres ja s'han apagat. A continuació, t'expliquem el significat dels testimonis més comuns.

Indicatiu MIL

testigo MIL

Aquesta llum indica que hi ha una fallada mecànica en el motor, normalment relacionada amb alguna anomalia d'emissions, ja que s'encén quan hi ha algun problema en el sistema d'injecció, en l'encesa o escapament. De fet, si aquest testimoni està encès en passar la ITV, suposarà un desfavorable, ja que no podrem realitzar-te la prova d'emissions.

Indicatiu de frens

testigo frenos

Aquesta llum s'encén quan posem el fre de mà o quan volem moure el vehicle amb aquest actiu. Si estàs segur que el fre de mà no està activat i la llum contínua encesa, llavors el problema pot ser que falti líquid de frens o hi hagi algun altre problema amb els frens del cotxe.

Indicatiu de temperatura

testigo temperatura

Aquest testimoni s'encén quan la temperatura del cotxe és més alta del normal o bé si al vehicle li falta líquid anticongelant. Com l'indicatiu dels frens, aquest és vermell, per tant, si s'encén, no dubtis en aturar el motor per evitar mals majors.

Indicatiu de l'oli

testigo aceite

Quan hi ha algun tipus de defecte a la bomba de l'oli, ja sigui perquè hi ha menys del que indica o bé perquè la pressió no és correcta, s'encén aquesta llum. I, si passa, recomanem aturar el vehicle i trucar a la grua.

Indicatiu de bateria

testigo bateria

Aquesta llum és una de les que s'encén en arrencar el motor i després s'apaga. Si es queda encesa, pot ser que l'alternador que ajuda a mantenir carregada la bateria, ha començat a fallar.

Indicatiu de pressió en els neumàtics

testigo presión neumaticos

Indica que un o diversos dels neumàtics estan baixos de pressió i necessiten aire.
 


Conèixer el significat dels testimonis d'avaries contribueix a poder gaudir d'una conducció segura. Així que, si tens dubtes sobre què vol dir algun altre testimoni, en el manual de vehicle trobaràs seu significat.

Fotos: http://www.motoryracing.com/