Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

25-02-2021

Les llums d'emergència, quan utilitzar-les?

Les llums d'emergència, també conegudes popularment com warning o quatre intermitents, les activem prement el botó vermell triangular que sol haver-hi en el quadre de comandament dels cotxes. Les acostumem a veure quan algú realitza una parada en segona fila o en el voral. Però, les utilitzem quan realment correspon?

Bé, l'ús de les llums d'emergència està reduït a situacions que necessitem fer més visible el nostre vehicle, perquè pot suposar un perill per a la resta de conductors. Això significa que, si necessites parar per una avaria o per alguna causa que t'impedeixi conduir, com sentir-se marejat, o en cas de sofrir un accident, són parades que impliquen posar els quatre intermitents.

Llavors…

 
Pots utilitzar les llums d'emergència si vols parar el vehicle?
El Reglament de Circulació ho diu molt clar, si has de parar, has de fer-ho on el vehicle “no obstaculitzi la circulació ni constitueixi un risc per a la resta dels conductors”. De manera que, no has d’utilitzar-les quan paris en doble fila, ja que no hauries de fer-ho perquè estàs obstaculitzant la circulació. Fins i tot, podries portar-te alguna multa.

Només pots utilitzar-les si la parada és degut a una emergència, com una avaria, o si et veus en l'obligació de parar en algun lloc on la visibilitat es vegi altament reduïda.

 
Pots utilitza les llums d'emergència en un embús?
Posar els quatre intermitents quan se circula per autopista o autovia i es detecta un embús és un altre dels usos molt estesos, especialment si preveus frenar de manera bastant brusca el cotxe. No obstant això, aquesta pràctica no està ben emprada, ja que, tal com s'indica en l'Article 9 del Reglament General de Circulació, “haurà d'advertir-se, sempre que sigui possible, mitjançant l'ocupació reiterada de les llums de frenat o bé movent el braç alternativament de dalt a baix amb moviments curts i ràpids”.


Per tant, utilitza els warning només quan hagis d'immobilitzar el vehicle en autopista o autovia i hi hagi poca visibilitat.