Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

25-11-2020

Les llums antiboira, quan s’han d’utilitzar?

La boira, formada per núvols molt baixos que dificulten la visió, pot aparèixer de manera sobtada mentre conduïm per la carretera. Quan això passa, igual que quan hi ha pluja intensa, s'han d'encendre les llums d'encreuament. Les llums antiboira, per la seva banda, també són un recurs que tot cotxe té per millorar la visibilitat en condicions adverses, quan s'han d'utilitzar?

Hi ha dos tipus de llums antiboira: les davanteres i les del darrere. Les llums antiboira davanteres són de color blanc i són opcionals per a tots els vehicles. És recomanable fer-les servir quan hi hagi condicions meteorològiques o ambientals que disminueixin la visibilitat, com quan hi ha boira, pluja intensa, núvols de fum o pols... No obstant això, com no són obligatòries, el seu ús és subjectiu.

Les llums antiboira del darrere si són obligatòries. Són d'un color vermell molt intens, de manera que poden molestar o enlluernar el conductor que ens precedeix. Precisament per això, el seu ús és molt específic. La normativa diu que només s’hauran d’encendre quan les condicions meteorològiques o ambientals siguin especialment desfavorables, com en cas de boira espessa, pluja molt intensa, forta nevada o núvols densos de pols o fum.

En el moment que la visibilitat millori, és important recordar-se de treure les antiboira del darrere, ja que, a més d'enlluernar, la seva intensa brillantor de color vermell pot fer que les llums de fre, també vermelles, gairebé no destaquin. De manera que els conductors de darrere percebran més tard quan frenem, el que augmenta el risc de patir un accident per abast.

Finalment, per evitar que et confonguis a l'activar les llums antiboira del davant de les del darrere, et recordem el símbol del testimoni que apareix al cotxe: el verd és el de les antiboira del davant i el taronja de les posteriors.