Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

10-08-2020

Les avaries provocades pel climatitzador

El 35% de les avaries més freqüents en els cotxes són conseqüència de l'aire condicionat, concretament del seu mal manteniment que pot provocar pèrdua de gas i de l'oli compressor. Mentre que el sistema de la calefacció és bastant senzill, ja que bàsicament aprofita la calor generada pel mateix cotxe, l'aire condicionat se serveix d'un sistema una mica més complex.

Quines avaries pot provocar el climatitzador del cotxe?

Fugues en el circuit de gas: generalment es produeix per desgast de les canonades, que amb el pas del temps es tornen poroses i deixen escapar el gas refrigerant. Aquest problema pot preveure's amb una petita revisió.

Avaria en el compressor: si el climatitzador no funciona i no existeixen fugues en el circuit probablement és el compressor. La falta de manteniment és la principal causa d'aquesta avaria.

Avaria en el condensador: el condensador s'ocupa de refredar el gas. Aquest element es troba en la part davantera del cotxe. Per la seva ubicació externa, és fàcil que el filtre d'aquest component s'embruti d'insectes, fulles, fang, sorra… corroint així els seus components.

Avaria en la caixa del climatitzador: si no existeixen fugues i el compressor funciona però no surt aire fred o calent o surt amb poca força és possible que la causa estigui en la caixa del climatitzador. En el seu interior es troba el ventilador que expulsa aire de l'habitacle o de les trampes que separen l'aire calent de la calefacció de l'aire fred de l'aire condicionat. Si les trampes no tanquen bé, els fluxos es barrejaran. Si això passa, pot ser perquè el filtre antipolen tingui molts residus acumulats i no permet un flux correcte de l'aire.

Obstrucció en el desguàs: és possible que hagis vist caure aigua de sota el cotxe quan fas servir el climatitzador. És normal, és fruit del desguàs amb el qual compta el cotxe per a expulsar l'aigua de la caixa d'evaporador i del sistema de calefacció. Si no es realitza un manteniment adequat, poden quedar restes d'humitat i produir una desagradable olor.

Per a evitar aquestes avaries, és important realitzar el manteniment periòdic del cotxe i substituir els filtres antipolen cada 2 anys o 12.000 quilòmetres aproximadament.