Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

21-01-2021

Els filtres que sempre has de canviar a temps

Encara que els cotxes d'ara són màquines de precisió i alta complexitat, dissenyades per a complir la seva funció durant milers de quilòmetres, depenen d'un bon manteniment perquè així sigui. És molt important respectar els intervals de manteniment dictaminats pel fabricant i part d'aquest ha de veure amb canviar a temps els quatre filtres essencials perquè el cotxe no sofreixi desgastos prematurs i avaries.

El filtre d'oli: l'oli és com la sang del cotxe i el filtre d'oli s'encarrega que cap impuresa acabi danyant els components interns del motor. Purifica el lubrificant perquè pugui fer el seu treball de manera eficient. Un filtre de l'oli en mal estat permetrà que s'introdueixin impureses i alentirà l'arribada d'oli, la qual cosa pot provocar un desgast prematur del motor, un baix rendiment o fins i tot una avaria del motor. El seu canvi pot variar entre els 10.000 i els 30.000km, depenent del tipus de cotxe.

El filtre del combustible: aquest filtre evita que les impureses del combustible s'endinsin en el motor, en el cas dels cotxes de gasolina, mentre que, en el cas dels cotxes dièsel, s'encarrega d'eliminar la humitat i evitar la corrosió dels elements metàl·lics. Al final, la seva missió és protegir els injectors per a mantenir el rendiment i longevitat del motor. Si s'obstrueix, podem percebre problemes en arrencar o bé notar una acceleració més lenta. Ha de canviar-se aproximadament al cap dels 60.000km.

Filtre de l'aire: la seva funció és frenar que totes les impureses de l'exterior (insectes, pols, partícules, sorra...) arribin al motor, permetent així una correcta mescla entre l'aire i el combustible i, per tant, la màxima potència del motor. Sol canviar-se entre els 15.000 i 20.000 quilòmetres o una vegada a l'any.

Filtre de l'habitacle (o de “pol·len”): els filtres fins ara citats tenen un clar efecte sobre el bon comportament mecànic del cotxe, aquest té a veure amb el nostre confort en el cotxe. La seva principal funció és evitar que es colin impureses, olors i residus al sistema de climatització. És a dir, neteja l'aire que arriba a l'interior del nostre cotxe.

Aquests quatre filtres són els més comuns en un cotxe modern i són els que no has d'oblidar de canviar de manera periòdica.