Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

26-03-2021

Conduir una furgoneta

Les furgonetes són un tipus de vehicle cada vegada més present en les nostres carreteres. Aquests últims anys sobretot, arran de l'auge del comerç electrònic. A pesar que les furgonetes han evolucionat molt i la seva conducció cada vegada és més similar a la dels turismes, són vehicles més grans i pesats que impliquen una habilitat determinada per a conduir-los.

Existeixen diferents tipus de furgonetes, segons si estan fabricades només per al transport de mercaderies, la cabina de les quals sol estar integrada en la carrosseria, o també per al transport de persones. Fins i tot hi ha vehicles comercials lleugers, denominats també mixtos adaptables, que són el més semblant a un turisme que també s'utilitzen com a cotxe de família.

Abans de posar-te al volant d'una furgoneta, tingues en compte que, encara que serveixi el mateix permís de circulació, les seves característiques dinàmiques i d'utilització són diferents:
 • La major dimensió que solen tenir les furgonetes respecte als turismes, fan que el camp de visió es redueixi notablement, especialment pel que fa a la visió posterior i als angles morts
 • Com solen ser vehicles de major altura, el seu centre de gravetat és més alt, la qual cosa els fa més inestables i sensibles a vents laterals.
 • El pes de les furgonetes és 2 o 3 vegades major que el d'un turisme. Cada vehicle té una massa màxima autoritzada i el repartiment de la mateixa dins del vehicle és molt important perquè aquest respongui correctament davant de frenades i en corbes.
Per totes aquestes característiques, les furgonetes tenen uns límits de velocitat diferents al dels turismes, variables depenent de la mena de furgoneta i de la via per la qual circuli:
 • En vies interurbanes sense voral o amb un voral menor a 1,5 metres d'ample, la velocitat màxima s'estableix en 80 km/h per a furgonetes lleugeres o derivats de turisme, i de 70 km/h per a furgonetes o furgons.
 • Si el voral té com a mínim 1,5 metres la velocitat, per a les furgonetes lleugeres o derivats de turisme s'incrementa a 90 km/h i per a furgonetes o furgons a 80 km/h.
 • En autopistes i autovies, la velocitat també està limitada a 100 km/h per a vehicles comercials lleugers, i a 90 km/h per a les furgonetes o furgons.
Et recomanem que posis especial atenció en les següents situacions:
 • Circular darrere d'un altre vehicle: En aquesta situació la distància de seguretat s'ha d'augmentar respecte a quan se circula amb un turisme, especialment perquè les furgonetes són vehicles més pesats. Això unit al fet que solen circular amb força càrrega de mercaderies provoca una reducció de la seva capacitat de frenat.
 • Avançaments: Avançar amb un vehicle pesant i més voluminós comporta augmentar la precaució a l'hora de realitzar la maniobra. És important que el conductor conegui bé la capacitat d'acceleració del motor que porta el seu vehicle per a no emportar-se esglais innecessaris.
 • Transportar càrrega: En vehicles grans i alts és especialment important distribuir la càrrega correctament per a evitar que el comportament dinàmic es vegi afectat. Els objectes més pesats s'han de col·locar en la part més baixa de l'espai de càrrega i entre els dos eixos. També és imprescindible subjectar bé tota la càrrega per a evitar desplaçaments durant el trajecte. Amb un vehicle molt carregat cal realitzar moviments més suaus al volant i sempre estar molt pendent de la carretera per a preveure les necessitats amb més antelació.
 • Condicions meteorològiques adverses: Si el terra està mullat per pluja, boira o neu cal augmentar encara més la distància de seguretat. Com et dèiem, les furgonetes, en ser vehicles més alts, són més sensibles al vent lateral, per la qual cosa has de subjectar el volant amb força, sobretot quan avancis a un camió o surtis d'un túnel.
 • Visibilitat reduïda: Les furgonetes en general ofereixen una visibilitat més reduïda comparada amb la d'un turisme i fins i tot algunes no tenen mirall retrovisor interior, la qual cosa obliga a estar molt més pendent dels retrovisors exteriors i dels angles morts.
Finalment, no descuris el manteniment de la teva furgoneta, entre el qual està passar la ITV quan sigui necessari. Consulta la periodicitat amb la qual ha de passar la inspecció.