Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

07-04-2021

Com reciclar el teu vell cotxe

La consciència ambiental és cada vegada més àmplia en la nostra societat. A poc a poc, es van incorporant rutines que ajuden a preservar el medi ambient i el sector automobilístic no és menys, especialment perquè és un dels que crea un major impacte. Conscients d'això, els fabricants de vehicles han dedicat cada vegada més els seus esforços a convertir la mobilitat en alguna cosa 100% net, sense haver de renunciar a gaudir del plaer de conduir. Com? A través del reciclatge.

El reciclatge és un procés essencial a l'hora de reduir la nostra petjada ecològica. De la mateixa forma que es pot reciclar el cartó o el plàstic, també pot aplicar-se aquest procés en les diferents parts d'un vehicle quan arriba al final de la seva vida útil. La reutilització de productes comporta una reducció de l'ús de l'energia necessària per a l'elaboració de noves matèries, per tant, a menor consum, menys CO i menys contribució a aquest efecte hivernacle.

Si creus que ha arribat el moment de comprar-te un cotxe nou i t'agradaria donar-li al teu vehicle vell l'alternativa del reciclatge això és el que has de fer.

Centre Autoritzat de Tractament
Quan vagis a desfer-te del teu vehicle vell, hauràs de lliurar-lo a un Centre Autoritzat de Tractament (CAT). És com una nova generació de desballestaments que compleixen amb tots els requisits per a donar un tractament mediambiental adequat als vehicles que ja no vagin a usar-se.

Destrucció i fosa
Per a poder treure el major profit de les peces, desmunten el vehicle per a seleccionar tots els components aprofitables, com per exemple els pneumàtics, líquids o cristalls, i prosseguir amb el “aixafat” de la resta. Aquest procés consisteix a fer miques el vehicle i posteriorment fondre'l per a així aconseguir nous metalls com l'acer, l'alumini o el coure.

Descontaminació
El CAT té la funció de descontaminar el vehicle i retirar tots aquells components que poden ser reutilitzats en altres automòbils. La resta del vehicle que ha estat descontaminat serà esbocinat i separat per a l'aprofitar totes les fraccions que el componen.

Durant els tractaments de postfragmentació, s'aplicaran en el vehicle diferents processos de segregació que aconseguiran obtenir d'una banda els diferents metalls no fèrrics (alumini, coure, etc.) que són enviats a plantes de siderúrgia i, per un altre, fraccions de materials no metàl·lics que es reciclen o es valoren energèticament depenent de les seves característiques.


Les peces que puguin aprofitar-se seran venudes pels desballestaments com a material de segona mà perquè altres usuaris puguin reutilitzar-les per als seus vehicles. La resta de components que no pugui aprofitar-se, serà reconvertit. Aquests són alguns exemples:

El cautxú dels pneumàtics serà reutilitzat per a fer pastilles de fre (a partir de la pols de cautxú), gespa artificial, soles per a sabatilles d'esport i fins i tot mobles. A més, la mescla de la goma del pneumàtic amb l'asfalt es converteix en el millor material per a millorar l'estat de les carreteres i millorar les seves propietats: minimitza la contaminació acústica en un 40%, maximitza la resistència a la rodadura i als canvis de temperatura.

Els airbags poden transformar-se en vestits de neoprè, els olis en combustible d'ús industrial, en base per a nous olis, o en lubrificants… Aïllants i parts elàstiques acostumen a utilitzar-se en la construcció de cases, especialment perquè tenen la capacitat de reduir els sorolls. Els vidres sobrants del vehicle poden reutilitzar-se per a fer ampolles i l'acer extret dels metalls pot destinar-se a la indústria siderúrgica: és molt comú l'ús de l'alumini per a fer rentadores o el coure per als cables d'electricitat.

Tenint en compte els beneficis de portar el teu vehicle vell a un CAT, val la pena, no creus?