Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

09-08-2017

Saps com cal circular per una rotonda?

Les rotondes són una infraestructura habitual tant en ciutats com en carreteres que obliguen a reduir la velocitat. Això vol dir que es redueix el risc d'impacte, facilita la incorporació als vehicles de calçades secundàries i permeten el canvi de sentit complet. No obstant això, les glorietes també causen tres principals problemes entre els conductors: l'elecció del carril d'entrada, la preferència de pas i la sortida que escolleixi.

Perquè es compleixi amb l'efectivitat de les característiques de les rotondes, cal conèixer i aplicar les normes de circulació en elles.

Moderar la velocitat en aproximar-se
Encara que normalment està senyalitzada, tant la presència de la rotonda com del límit de velocitat, per si no ho estigués, has de saber que cal reduir la velocitat quan t’aproximes a una. Amb més raó ha de ser així, si, a més, hi ha un pas de vianants, ja que en cas que hi hagi un vianant, aquest té prioritat.

La correcta elecció del carril
En aquelles rotondes que tinguin diverses possibilitats de carril, cal triar prèviament quin és el millor segons la sortida que triïs. Per tant, si has de sortir per una de les primeres sortides, és recomanable que et posis al carril de la dreta. Si, per contra, la teva sortida no és de les primeres, has de situar-te en els carrils interiors per desplaçar-te per dins de la rotonda sense molestar la resta de conductors. I, quan s'acosti la teva sortida, prèviament incorpora't al carril exterior per sortir des d'ell. En cap cas pots ni has de sortir de la rotonda des d'un carril interior, de manera que no està permès ni creuar-la en línia recta ni en diagonal.

Preferències de pas
Els que es troben dins de la rotonda tenen preferència sobre els que es volen incorporar-se. Per això, has de parar-te abans d'entrar-hi, per assegurar-te que no ve ningú.

Si et trobes en un dels carrils interiors, com és habitual, té preferència el conductor de la dreta. Tenint en compte això i que no està permès parar-se al mig de la rotonda, si en una primera volta no pots sortir, hauràs de donar una segona per incorporar-te al carril exterior i, des d'ell, sortir.

Excepcions
Cal tenir en compte que, com en tota regla, sempre hi ha excepcions. Per exemple, els vehicles de grans dimensions, com camions o autobusos, que, a causa de la seva longitud, els resulti impossible traçar els carrils correctament, es veuran obligats a travessar dos o diversos carrils simultàniament. En aquest cas, la resta de conductors han de facilitar la maniobra.

Una altra excepció a destacar és la dels ciclistes, especialment quan van en grup. Aquest cas, cal considerar el grup com un sol vehicle, per tant hauràs d'esperar per entrar a la rotonda des que el primer ciclista accedeix fins a l'últim.

Per a més informació, et recomanem que facis un cop d'ull a la infografia de la DGT sobre com s'ha de circular a les rotondes.