Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

27-07-2017

Nova versió del Manual d'ITV

A partir l'1 d'agost començarà a aplicar-se el nou Manual de Procediment d'Inspecció de les Estacions ITV, en el qual s'ha procedit a revisar determinats criteris d'inspecció. Això és a causa de l'entrada en vigor del Reglament UE 168/2013, del 15 de gener de 2013, relatiu a l'homologació dels vehicles de dues o tres rodes i els quadricicles, i a la vigilància del mercat d'aquests vehicles. Així mateix, també entra en vigència el Reglament UE 167/2013, de 5 de febrer de 2013, relatiu a l'homologació dels vehicles agrícoles o forestals, i a la vigilància del mercat d'aquests vehicles.

Tot i que la majoria dels elements matisats o reformulats tenen a veure amb la millora del procés d'inspecció dels vehicles, hem volgut destacar aquells punts més útils de cara al client final.

 • Testimoni MIL (testimoni avaria motor): com t'hem comentat en alguna ocasió, el testimoni MIL ha d'estar apagat per realitzar la prova de contaminació en els vehicles dièsel i en els benzina. A partir d'ara, l'inspector ha de comprovar que en posar el contacte del vehicle el testimoni s'encén i després s'apaga.
 • Testimoni airbag: Igual que amb el testimoni MIL, per comprovar el correcte funcionament de la llum, s'haurà de comprovar que el testimoni s'encén en posar el contacte i després s'apaga.
 • Sistema de retenció infantil: hi ha diferents tipus de sistemes que procuren per la seguretat dels nens al cotxe i, per tant, es revisen a la ITV per garantir el seu bon funcionament. La novetat està en que s'avança en la seva comprovació també en els vehicles lleugers.
 • Contaminació: la modificació està en que ja no és necessària l'existència de la placa indicadora del nivell de contaminació del vehicle, ja que, en els casos en què no es trobi, aplicarem un procediment en el qual tindrem en compte l'any de matriculació del vehicle.
 • Fre d'estacionament elèctric: cada vegada és més freqüent que els turismes deixin de tenir la característica maneta del fre de mà i, en el seu lloc, tinguin un botó. No obstant això, l'eficàcia dels frens de mà elèctrics en aquells vehicles que s'accionen sobre el sistema de transmissió es comprovaran a la fossa i no en la prova del frenòmetre, com s'ha estat fent fins ara en tots els vehicles indistintament sobre on exercís l'acció de frenada.
 • Reformes en vehicles històrics: el Manual ara especifica que qualsevol reforma realitzada en un vehicle amb classificació d'històric, farà que el vehicle perdi aquesta classificació. Això no inclou cap canvi a les parts fungibles del vehicle, com ara els neumàtics.
 
Pel que fa a les motocicletes, el nou Manual ITV contempla els següents matisos:

 • Cavallet: s'especifica que les motos matriculades a partir del 14/06/1999 no puguin circular si el cavallet està estès de forma permanent.
 • Quadricicles: el nou Manual ha evolucionat en la inspecció dels quadricicles, és a dir, microcotxes i quads, entre d'altres, perquè ara els contempla de manera més específica, segons el tipus de quadricicle que sigui.
 • Cúpules: s'especifica que només es consideren parabrisa si tenen subjecció per la part superior i inferior a la carrosseria de la moto. Per tant, les cúpules deixen de ser considerades com a tal.
 • Llums diürnes: es crea un apartat en el Manual amb la finalitat d'inspeccionar i comprovar que compleixen amb la Normativa, com passa amb els turismes.
 • Testimoni MIL (testimoni avaria motor): igual que en els turismes, en les motos també es comprovarà que després de posar el contacte, el testimoni s'encén primer i després s'apaga.
 • Reflectant lateral de les rodes: el Manual contempla la inspecció del reflectant lateral de les rodes de les motos matriculades a partir del 01/01/2017, que, encara que no és obligatori portar-lo, les que ho incloguin han de complir amb una sèrie de directrius.